De Utrechtse startup HoloMoves ontvangt een investering uit het Healthy Urban Living Proof of Concept Fonds van de ROM. HoloMoves draagt bij aan een sneller herstel van patiënten door hen te informeren en in beweging te brengen met behulp van innovatieve Mixed Reality software.
De zorgsector kampt al jaren met een groot tekort aan personeel. Dit tekort zorgt er onder andere voor dat de gewenste zorg aan patiënten niet altijd geleverd kan worden. Zo leidt dit bij intensieve revalidatietrajecten in veel gevallen tot een langere opnameduur en minder snelle vooruitgang van de patiënt. Om dit probleem aan te pakken hebben de oprichters van HoloMoves, mixed reality (MR) software ontwikkeld. Door gebruik te maken van een MR-bril en de ontwikkelde software kunnen patiënten beter geïnformeerd worden over hun revalidatietraject en zijn ze in staat zelfstandig oefeningen te doen middels motiverende beweeggames. Zo kan de patiënt zelfstandig werken aan herstel en spelen ze in op personeelstekorten en opnameduur.
Mix reality
Mixed reality verschilt van het bekendere virtual reality (VR) op het punt dat bij MR de echte wereld zichtbaar blijft. Dit is belangrijk omdat VR bij veel patiënten leidt tot desoriëntatie, misselijkheid en een claustrofobisch gevoel. De hologrammen van HoloMoves worden door de bril geprojecteerd waarmee de patiënt wordt uitgedaagd tot specifieke bewegingen en oefeningen terwijl het contact met de begeleider en de omgeving in stand blijft. Dit aspect maakt het ook mogelijk de software van HoloMoves voor meer doeleinden te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan educatie in de zorgcontext.
Modules
HoloMoves maakt naast beweeggames voor revalidatietrajecten ook MR informatie- en trainingsmodules. De informatiemodules voor patiënten dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt namelijk dat de kwaliteit van zorg verbetert als de patiënt inzicht en kennis over zijn of haar diagnose en herstelproces heeft. Zo is er bijvoorbeeld met De Hoogstraat Revalidatie gewerkt aan de ontwikkeling van een interactieve 3D omgeving waarin revalidanten meer inzicht krijgen in de gevolgen van hun dwarslaesie. Wat betreft de trainingsmodules wordt vooral gekeken naar het opleiden van zorgpersoneel. Zij kunnen zo in de echte werkomgeving, complexe en uitdagende situaties oefenen. Op deze wijze wordt zorgpersoneel efficiënt getraind en breder ingezet.
Het ontstaan van HoloMoves
HoloMoves is ontstaan uit initiatief van vier experts, die elkaar vonden in hun passie voor digitale zorginnovatie. De kracht van het bedrijf ligt in de combinatie van enerzijds praktische en wetenschappelijke zorgervaring en anderzijds state of the art ICT kennis en bedrijfskundige ervaring met innovatie.
Uitreiking tombstone aan HoloMoves’ Joep Janssen en Winnie Meijer door ROM directeur Arjan van den Born
Een blik op de toekomst
HoloMoves ziet de komende jaren veel potentie in het intensiveren van klinische revalidatietrajecten, aansluitend bij de trend om de patiënt zoveel en zo snel mogelijk terug te krijgen in de vertrouwde thuissituatie. In de verdere toekomst ziet HoloMoves veel mogelijkheden in het aanbieden van zorg in de thuissituatie dat nu nog in de kliniek wordt aangeboden. HoloMoves ontvangt een investering uit het HULPoC fonds van de ROM Utrecht Region en van twee mede-investeerders om de huidige software verder door te ontwikkelen en te valideren.
“Wij zijn erg blij met de investering in HoloMoves. De investering past goed bij onze regio waar veel zorginnovaties plaatsvinden met vernieuwende media-technologieën zoals AR, VR en MR. Door deze innovaties maken we de zorg steeds beter. Wij hebben er alle vertrouwen in dat HoloMoves gaat zorgen voor de volgende stap in revalidatie-innovatie.” Arjan van den Born (Directeur ROM Utrecht Region)
“Met deze investering kan HoloMoves de volgende stap zetten en zich definitief vestigen in het zorglandschap.” Winnie Meijer (co-founder HoloMoves)
Kom ik in aanmerking voor een financiering?
Ben jij een ondernemer en wil je groeien met jouw onderneming? Ontdek binnen enkele minuten of je in aanmerking komt voor financiering van de ROM.
ROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept (HUL POC) Fonds en het Participatiefonds. Het HUL POC fonds is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in HoloMoves gebeurt vanuit het HUL POC Fonds.
Regionale ontwikkelingsmaatschappijen: maatschappelijke vooruitgang door versnelling innovatie vanuit de regio’s
4 minuten 4 juli 2024
In 2023 hebben de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) opnieuw duizenden startups, scale-ups en innovatieve mkb-ondernemingen financieel en inhoudelijk ...