Patiënten met een ernstige ziektelast ervaren problemen als moeheid, spierverlies, misselijkheid en smaakverandering. Ze krijgen te maken met gewichtsverlies, ondervoeding en overgewicht. Een groot deel van deze patiënten ontvangt weinig voedingsadvies vanuit het ziekenhuis. Zorgprofessionals in het ziekenhuis hebben daarnaast geen tijd en budget om patiënten in de thuissituatie hierbij te begeleiden.
En dat terwijl juiste voeding en beweging voor en na operatie leidt tot 1,8 dagen ligduurverkorting en 52-65% minder (ernstige) complicaties. The Right Meal biedt als diëtistische zorgverlener persoonlijk voedingsadvies en begeleiding aan patiënten met onder andere kanker, hart- en vaatziekten, COPD en diabetes in de thuissituatie, afgestemd op de (fase van hun) ziekte, behandeling, smaak en leefsituatie.
Voorzitter raad van bestuur IKNL en hoogleraar mond-, kaak- en aangezichtsoncologie en orale geneeskunde Radboud UMC Thijs Merkx over The Right Meal: “Behandeling van ondervoeding: voorkomen is beter dan genezen!”
Het vergroten van zelfredzaamheid
The Right Meal werkt actief samen met ziekenhuizen onder andere voor en na een operatie (Fit4Surgery programma), tijdens de chemokuur of bij periodiek overleg rondom chronische patiënten. Er wordt gewerkt met gespecialiseerde diëtisten en actief gebruik gemaakt van een eigen website, platform, app en (beeld-)bellen. Daarmee wil The Right Meal de zelfredzaamheid van de patiënt en naasten vergroten.
De zorgprofessional kan zo betere zorg bieden zonder budgettaire impact en laagdrempeliger doorverwijzen, zonder dat dit extra tijd kost. Daarnaast biedt de The Right Meal een oplossing voor de arts en verpleegkundige die zich zo minder zorgen over de patiënt thuis hoeven te maken.
De investering wordt besteed aan het verder ontwikkelen van het platform en de app. Daarnaast wordt er een voedingsvisie ontwikkeld voor andere ziektebeelden met bijpassende kookrecepten en tips voor kant-en-klare maaltijden.