Nieuwsupdate #7 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Een nieuwe editie van de maandelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week onder andere de bekendmaking van de Utrechtse verschilmakers en het eerste concrete project van Earth Valley: Live. Dit en meer, lees je in nieuwsupdate #7!

12 mei 2022 7 minuten

Superinteressant, die algoritmische samenleving, maar is ze ook rechtvaardig?

Dat wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) weten. Het trekt daarom 21,3 miljoen uit voor wetenschappelijk onderzoek naar de impact van ai op maatschappelijke waarden en mensenrechten binnen de rechtspraak, de zorg en de media.

Besluiten nemen op basis van voorspellingen van geautomatiseerde systemen

In onze samenleving worden steeds meer beslissingen genomen door geautomatiseerde systemen die gebruik maken van algoritmen. Daarmee probeer je bijvoorbeeld te voorspellen wat het effect is van een bepaalde maatregel, of hoe groot de kans is dat iemand een bepaalde aandoening ontwikkelt. In hoeverre zijn die systemen waterdicht en kun je erop vertrouwen dat ze op een gezonde en rechtvaardige manier wordt ingezet?

Vijf zwaargewichten, één Zwaartekrachtprogramma

Vijf universiteiten gaan dit onderzoeken: de Universiteit van Amsterdam (projectleider), Tilburg University, Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Technische Universiteit Delft.

Het onderzoek wordt gefinancierd met gelden van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NOW) dat onderdeel is van het ministerie van OCW. Bovendien maakt het deel uit van het Zwaartekrachtprogramma, dat onderzoekers de kans biedt tien jaar lang universitair onderzoek te doen en multidisciplinair samen te werken.

Verder lezen, of duik je er helemaal in?

Klik hier om het oorspronkelijke artikel te lezen.

Heb je zin om wat meer de diepte in te gaan? Lees dan dit onderzoeksrapport van de Universiteit van Utrecht, over Algoritmes en grondrechten.

Zeven Utrechtse ondernemers gekozen tot Verschilmaker

Ze zijn bekend: de zeven Utrechtse Verschilmakers die de strijd aanbonden met bijna 100 andere genomineerden. Verschilmakers zijn inspirerende, professionele doeners die de circulaire economie toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden en op die manier een positief verschil maken.

De Verschilmakers

De tweekoppige jury bestond uit gedeputeerde Robert Strijk van de provincie Utrecht en Circular Hero 2021 Klaske Kruk van Circularities. Ze hebben gelet op de volgende criteria: visie, pragmatisme en drive en kozen de volgende winnaars:

  • Katja Nelissen van ProRail
  • Marien Groenendijk van Groenendijk Bedrijfskleding
  • Bart van Straten van Circulariteit Straten Medical
  • Ernest van de Voort van Albron
  • Maaike Perenboom van Synchroon
  • Aerd de Boode van TivoliVredenburg
  • Anja Cheriakova van De Clique.

Rom Utrecht feliciteert ze bij deze natuurlijk van harte!

Inspiratie opdoen? Lees het magazine en ga naar de website

Van deze editie van de Utrechtse Verschilmakers is een speciaal magazine gemaakt. Daarin kun je de praktijkverhalen van de Verschilmakers lezen. Doen! Want je krijgt niet alleen inspiratie, maar ook concrete handvatten om jouw bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

Op www.deverschilmakers.nl kun je bovendien inspirerende praktijkverhalen lezen van Verschilmakers uit andere regio’s.

Digitale transformatie van de wijk Liendert

De Amersfoortse wijk Liendert ondergaat een complete digitale transformatie, onder de noemer LIVE. LIVE staat voor Liendert Interactieve Visuele Ervaring. Het doel van het project? Bijdragen aan klimaatadaptie, energietransitie en leefbaarheid in de wijk.

Betere beslissingen nemen

Het project gaat de zestiger jaren woonwijk Liendert opnieuw inrichten met allerlei digitale toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een watermonitor en een boomregister om heel gericht en bewust te kunnen inspelen op klimaatverandering. Daarnaast worden onder meer een driedimensionale Cityplanner en een digital twin ingezet. Die helpen om bestuurlijke keuzes te maken, bijvoorbeeld over de balans tussen groen en parkeerruimte.

Wat doen we met de oogst?  

In het project werken geo-bedrijven Geomaat, NEO, Hydrologic, Strategis en AeroVision samen met de gemeente Amersfoort, de Future City Foundation en het RIVM.

De producten en diensten die tijdens LIVE worden ontwikkeld en ingezet, kunnen ook elders in het land worden benut. Bijvoorbeeld door overheden, netbeheerders, waterbedrijven en andere organisaties.

LIVE is onderdeel van Earth Valley

Het LIVE-project is onderdeel van het grotere initiatief Earth Valley. Dit is een samenwerkingsverband tussen ingenieursbureaus, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen in de regio Amersfoort-Utrecht, die kennis en ervaring uitwisselen op het gebied van digitalisering en geodata. Earth Valley wil uitgroeien tot een toonaangevende kennisomgeving, die een bijdrage levert aan wereldwijde maatschappelijke en stedenbouwkundige opgaven.

Kom op 14 juni naar Connect Live!

Meer weten over LIVE? Kom op 14 juni naar Connect Live, ons ondernemersfestival. We houden dan een ronde tafelsessie over dit bijzondere project.

Bekijk hier het programma en scroll daarna door naar blok 2.

Utrechtse wijk Cartesius wordt ’s werelds eerste bidirectioneel ecosysteem

Utrecht heeft – alweer? Ja, alweer – een wereldprimeur. In de nieuwbouwwijk Cartesius is de eerste bidirectionele Hyundai IONIQ 5 in Vehicle-to-Grid gelanceerd. Die moet van Cartesius het eerste bidirectioneel ecosysteem in de wereld maken.

Energie afnemen én teruggeven

Vehicle-to-Grid houdt in dat een elektrische auto niet alleen stroom van het net afneemt, maar dit ook kan teruggeven. Als een soort batterij dus. Zo’n auto is bidirectioneel en echt onderdeel van het elektriciteitsnetwerk.

De nieuwe Hyundai IONIQ 5 is een van de weinige elektrische auto’s die dat kunnen. Je kunt ‘m opladen met duurzame stroom die lokaal is opgewekt. En als het nodig is, kan de auto de elektriciteit weer terugleveren. Nodig? Ja, bijvoorbeeld wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan op dat moment (duurzaam) opgewekt kan worden.

Van 25 naar 150 naar…

Het project begint met 25 auto’s en eind van het jaar rijden er al 150. In het ideale scenario rijden er in de toekomst duizenden auto’s. Samen fungeren ze als een buffer in een duurzaam energiesysteem met zon- en windenergie als de belangrijkste bronnen.

Drie jaar geleden is de voorbereiding al begonnen. Toen werd de eerste bidirectionele publieke laadpaal in Utrecht in gebruik genomen. Er staan inmiddels ruim 1000 laadpalen in de stad en regio waar je je auto niet alleen duurzaam kunt opladen, maar ook ontladen.

Mooi hé, die laadpalen  

Misschien denk je nu: maar… dan is die toekomst toch al heel dichtbij? In theorie wel. Er is alleen één ‘dingetje’: er zijn nog geen auto’s op de particuliere markt die kunnen laden en ontladen.

Wil je het hele artikel lezen? Klik hier.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!