Digital twin vraagt om een revolutionair nieuw businessmodel
Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV staat bekend om de vele technische innovaties. Maar het nieuwe businessmodel… is echt revolutionair!
Niels Schallenberg, Global Director Water & Maritime en Global Director Digital bij Royal HaskoningDHV, vertelt dat innoveren al 140 jaar in het DNA van het bedrijf zit. De vraag naar bouwen blijft volgens hem onveranderd groot. Biodiversiteit, circulariteit en energieverbruik spelen daarbij een gigantische rol.
Levenslang betrokken bij een gebouw
Kijk je naar het ontwerp, dan wil de klant van de toekomst niet meer het bouwwerk dat het langste blijft staan, maar dat de beste combinatie is van CO2, bouwkosten, veiligheid en circulariteit. Generative design, ontwerpen gedreven door artificiële intelligentie, speelt een grote rol. Daarbij wil de klant de hele levensduur van het asset (virtueel) kunnen volgen, bijvoorbeeld met hulp van een digital twin.
Om hierop in te spelen, heb je een compleet nieuw businessmodel nodig. Het werk is niet meer af na de bouwfase, maar gaat daarna door, in de operationele fase. Als ingenieur blijf je betrokken bij het bouwwerk, vanaf het begin tot en met de hele levensduur, om de operations te volgen en te verbeteren.
Een enorme reis
Dit overall concept heet digital twin. De eerste stappen zijn gezet, maar er moet nog veel gebeuren. Niet alleen Royal HaskoningDHV is ermee bezig, maar de hele industrie. Schallenberg omschrijft het als een enorme reis op weg naar volledige virtuele controle. Niet meer door mensen gestuurd maar wel gekaderd, in realtime, met behulp van machine learning.
De opgebouwde kennis wordt inmiddels ook gebruikt voor andere sectoren. Door (de waarde van) data steeds slimmer toe te passen, kun je én veel sneller ontwerpen. (Ter illustratie: vroeger duurde het drie maanden om een dijk te ontwerpen, nu kan dat in twee uur!). Bovendien maakt de computer de optimale balans tussen duurzaamheid, kosten en de impact op omwonenden inzichtelijk.
Impact op industrie en mens
De klant krijgt niet één, maar duizend ontwerpen, kan sneller bouwen en sneller zijn leningen aflossen. Intern vraagt dat ook om een grote veranderslag: de digital way of working. Een giga-versnelling. Generative design heeft een enorme impact op zowel de industrie als op de mens.
Dit is een samenvatting. Het hele artikel vind je hier.