Nieuwsupdate #13 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Het ondernemersnieuws: een verse selectie van nieuws dat jij als ondernemer uit Midden-Nederland beslist niet mag missen! In deze editie: het Business Innovation Program Food, dé tech voorspellingen voor 2023, de winnaar van de Karel De Vos Duurzaamheid Award en 25 miljoen voor AI onderzoek.

30 januari 2023 8 minuten

Business Innovation Program Food

De wereld van morgen heeft vandaag voedselvernieuwers nodig. Maakt jouw idee of bedrijf de voedselketen duurzamer, slimmer, efficiënter of gezonder? En zoek je toegang tot de markt met een verdienmodel? Doe dan mee aan het Business Innovation Program Food (BIPF).

Gratis, maar je moet wel echt aan de bak!

Tijdens dit programma leer je om voor jezelf scherp te krijgen welke ideeën kansrijk zijn en hoe je deze vertaalt in een nieuw verdienmodel voor jouw bedrijf. Binnen 10 modules krijg je antwoorden op belangrijke vragen die uiteindelijk jouw basis zullen vormen voor een gezonde businesscase. Al meer dan 50 bedrijven hebben met succes deelgenomen aan het programma. Denk onder meer aan land- en tuinbouwbedrijven, de voedselverwerkende industrie, data- en technologiebedrijven, (logistieke) dienstverleners en vele anderen.

Op woensdag 15 maart 2023 start de volgende editie. Let op: het programma is helemaal gratis, maar we verwachten wel je volledige commitment! Je kunt je aanmelden via deze link. 

Eerst ff oriënteren? Volg de introductieworkshop

Twijfel je of dit programma wel bij je past? Meld je dan aan voor de 1-urige introductieworkshop op 1 februari van 10.00 tot 11.00 uur. Hier maak je laagdrempelig kennis met het volledige programma en krijg je alle ruimte om vragen te stellen. Daarnaast hoor je over ervaringen van deelnemers van eerdere edities.

Nieuwsgierig? Meld je hier aan!

Wat is het BIPF eigenlijk?

Het BIPF is een initiatief van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen, verenigd in ROM Nederland. Het ondersteunt startups én bestaande MKB-bedrijven, die met hun idee een krachtige bijdrage willen leveren aan de voedseltransitie.

Partners binnen dit programma zijn de ontwikkelingsmaatschappijen (LIOFNOMInnovation QuarterHorizonOost NL, ROM Utrecht Region, Impuls Zeeland, ROM InWest en BOM) in samenwerking met Invest-NL, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Rabobank, Foodvalley NL en Gritd.

Vragen of meer info?

Heb je vragen over het programma? Neem dan contact op met een van onze projectmanagers, of met je contactpersoon van jouw regionale ontwikkelingsmaatschappij. Voor Utrecht is dat Irene van de Poll. Je kunt haar bereiken via irene@romutrechtregion.nl.

Dé tech voorspellingen voor 2023

Wat worden dé vijf technologieën waarmee innovators en uitvinders in 2023 de wereldproblemen te lijf gaan? CTO Werner Vogels van Amazon waagt zich aan de volgende voorspellingen.  

1. Cloud technologieën zorgen voor revolutie in de sport

De sportwereld staat aan de vooravond van de grootste revolutie ooit, en Cloud technologieën zijn het vliegwiel van deze verandering. Op dit moment gebruiken topcompetities al videostreams, wearables en IoT-sensoren voor real-time analyses en inzichten. Zo kan een toptrainer met hulp van technologie bijvoorbeeld tijdig inschatten wanneer een voetballer verkrampt en wie hem het best kan vervangen. Dit type mogelijkheden breidt zich alleen maar verder uit en zal zowel het spelen als ervaren van elke vorm van sport op de kop zetten.

2. Simulatietechnieken gaan meer impact maken

Technologieën als spatial computing, simulatie en digital twins ontwikkelen zich steeds verder, maar hebben tot nu toe nog weinig impact. Dat gaat veranderen. In 2023 maakt de Cloud deze technologieën toegankelijker en worden de gebruiksmogelijkheden enorm vergroot. Vogels voorspelt dat je binnen afzienbare tijd met je smartphone 3D-objecten en -omgevingen kunt maken via spatial computing. Dit zal leiden tot een nieuwe golf van innovaties in de architectuur-, bouw-, commercieel vastgoed- en retailsector.

3. Slimme technologieën pakken de energiecrisis aan

Voorspelling drie gaat over technologieën die helpen om de energiecrisis waarin we zitten, effectief aan te pakken. Waar moet je dan aan denken? Ten eerste aan technologie om energie (langdurig) op te slaan en on-demand terug te leveren. Ten tweede aan de mogelijkheid om microgrids op te zetten met hulp van (opnieuw) Cloud technologie en zo energie te decentraliseren. Vogels ziet microgrids als gemeenschappelijke ‘tuinen’ waarmee leden van de gemeenschap zichzelf onderhouden. Ten derde zullen op IoT gebaseerde, slimme consumptieapparaten zorgen voor een nieuwe golf van energiebesparingsinnovaties voor thuis én in bedrijven.

4. Technologieën versterken de supply chain

Acceptatie van technologieën, zoals computer vision en deep learning, luiden een nieuw tijdperk in voor de logistiek en de supply chain. Op dit moment is de wereldwijde supply chain kwetsbaar. In de nabije toekomst zorgen IoT-sensoren en machine learning ervoor dat we storingen beter kunnen voorspellen en voorkomen. Ook het verzenden van producten wordt verbeterd met hulp van digitale vrachtnetwerken, aangedreven door de Cloud. Ze bieden real-time gegevens waarmee vervoerders scheepvaartroutes kunnen optimaliseren of razendsnel aanpassen bij calamiteiten. Daarnaast zijn de eerste crosscountry autonome vrachtwagenzendingen in opmars. En winnen robotpicking, ordersortering (autonome robotica) en geautomatiseerd verpakken snel terrein.

5. Silicium versnelt innovaties en verlaagt kosten

Speciaal gebouwde chips gaan zorgen voor versnelde innovatie, prestatie-maximalisatie en verlaging van energieverbruik en -kosten. Met hulp van op maat gemaakte silicium en gespecialiseerde hardware verbeteren de prestaties van laptops, mobiele telefoons en andere draagbare apparaten. Silicium, speciaal gebouwd voor specifieke gebruikssituaties, zal de kostenefficiëntie van workloads die bedrijven in de Cloud draaien, sterk verbeteren.

Tot zover de high lights. Wil je het hele artikel lezen? Klik hier!

De Clique wint de Karel De Vos Duurzaamheid Award

Op 9 januari 2023 is de Clique Circulaire Bakken uitgeroepen tot winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award. Dit gebeurde tijdens de feestelijke opening van Horecava.

Het jurycommentaar

De jury beschrijft het concept van De Clique als “een unieke lokale samenwerking tussen horeca en kleinschalige voedselproducenten. In al zijn eenvoud de meest duurzame innovatie van 2023. Daarom: overtuigd winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award!”

Wat doet De Clique dan precies?

De Clique zet het ‘afval’ uit de stad om in waardevolle grondstoffen en foodproducten waarmee je de stad kunt voeden. Lokale horeca- en cateringbedrijven krijgen 20 liter plastic retourbakken om hun koffiedik-, snij- en etensresten in te deponeren. De Clique haalt de bakken op per vrachtfiets en leegt ze in de hub (loods), om ze vervolgens te registreren, te reinigen en retour te sturen.

Bitterballen maken van koffiedrab

Op de verzamelde koffiedrab kweekt een lokale kweker oesterzwammen waar later bitterballen van worden gemaakt. En een kleine lokale voedselproducent perst uit sinaasappelschillen sinaasappelolie die gebruikt worden voor schoonmaakmiddelen of als smaakmaker in bier. Wat niet bruikbaar is, is toch bruikbaar: als rijke compost, waar kruiden op mogen groeien.

Een deel van de producten wordt terug verkocht aan klanten van De Clique. Zo ontstaat er een hyperlokale circulaire keten, waarbij afval de grondstof vormt voor nieuwe producten. De Clique is 2019 begonnen in Utrecht en wil opschalen naar andere stedelijke gebieden.

Weggooien of gebruiken?

Wat doe jij met deze info? Gooi je het weg, of gebruik je het als grondstof voor een nieuw idee? In het laatste geval ben je misschien nieuwsgierig naar het hele artikel. Klik dan hier.

NWO financiert tien jaar AI-onderzoek met 25 miljoen euro

Laboratorium NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) geeft het AI-onderzoek een financiële injectie van maar liefst 25 miljoen euro. Met het 10-jaar onderzoeksprogramma ROBUST kunnen 170 promovendi onderzoek doen. Het totale budget voor ROBUST komt hiermee uit op 87,3 miljoen euro.

AI uit de black box en beter benutten

Doel van het onderzoeksprogramma is om met AI duurzame oplossingen te creëren voor maatschappelijk relevante vraagstukken in onder meer de zorg, logistiek, media, voeding en energie. Subdoel is het vergroten van de betrouwbaarheid en het begrip van AI, want dat zit nog te veel in een black box.

Financiële injectie

De financiële injectie van NWO gaat lopen via de zogenaamde meerjarenprogramma’s (MZP’s) van het innovatieprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC). Sterke publiek-private consortia krijgen de mogelijkheid om 10-jarige financiering aan te vragen.

Programmaleider van ROBUST, universiteitshoogleraar Artificial Intelligence and Information Retrieval Maarten de Rijke, licht toe: “We richten ons op drie speerpunten: talentontwikkeling, al doende leren en gezamenlijke kennisontwikkeling tussen kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partijen. Met de bijdrage van NWO kunnen we het onderzoek naar een hoger niveau tillen.” Daarnaast moet het programma een aantal belangrijke maatschappelijke kansen benutten, zoals kennisoverdracht via open access publicaties, kennisdeling, community-events en speciale AI-clinics gericht op het MKB en startups.

Startups en MKB

Om de groei van AI tot een gedeelde verantwoordelijkheid te maken, zoekt ROBUST de samenwerking met regionale startups en MKB-bedrijven. Er wordt gewerkt met een ‘learning by doing’ onderzoeksaanpak die aansluit bij relevante praktijkvragen.

More information?

Dit is een samenvatting van het Engelstalige artikel op de NWO-site. Wil je dat lezen, klik dan hier.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!