Hoe haal je het juiste bestuur aan board?
Stel, je groeit van startup naar scale-up en je moet een raad van bestuur gaan vormen. Hoe voorkom je dat zo’n bestuur jouw bedrijf gaat beperken en vertragen in zijn ontwikkeling? Of, positief geformuleerd: hoe zorg je ervoor dat het bestuur een stimulerende factor is? Adinda Woelderink, Investmentmanager bij ROM Utrecht Region geeft 5 tips om scale-up teams en investeerders te helpen de juiste board aan boord te krijgen.
Tip 1: Een alwetende veteraan? Of iemand die je spiegelt?
Bestuursleden zijn vaak veteranen of experts is de branche. Natuurlijk kan dat waardevol zijn. Maar belangrijker dan kennis en ervaring is de mindset van een bestuurder. Kies een bestuurder die jou uitdaagt, een spiegel voorhoudt en de juiste vragen stelt om problemen op te lossen en optimaal te presteren. Daarmee breng je de reflectie op gang waar je sterker van wordt.
Tip 2: Professionele relatie, maar wel met passie
Zoek een bestuurder die zowel de professionele afstand bewaart, als met passie naast je staat. Iemand die gelooft in jouw bedrijf en je producten of diensten en die met jou optrekt, in goede en slechte tijden.
Tip 3: Voorzitter: geen commandant, maar een facilitator
De meeste bestuursvoorzitters zijn voormalige CEO’s. Je zou denken dat dat gunstig is, maar in de praktijk blijkt vaak het tegendeel. Een bestuursvoorzitter moet geen commandant zijn, maar een facilitator die zorgt dat bestuurders productieve groepsdiscussies kunnen voeren.
Tip 4: Zorg voor creatieve spanning tussen unieke individuen
Stel je bestuur samen uit een mix van unieke individuen met verschillende achtergronden, kenmerken en talenten. De creatieve spanning tussen bestuurders die op verschillende manieren denken, voelen en reageren, leidt tot succes.
Tip 5: Kies een bestuurder die niet alleen praat, maar vooral luistert
Vermijd bestuurders die zichzelf centraal stellen en graag hun stempel willen drukken op de koers van een bedrijf. Kies mensen die nieuwsgierig zijn naar wat je doet en waarom je dat doet, en die het belang van tweerichtingsverkeer snappen.
Nieuwsgierig naar het blog? Klik hier!