Investering voor MycoTEX: baanbrekende productiemethode voor composteerbare mode
Het Soestse MycoTEX ontvangt een seed investering van stichting ifund en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Utrecht Region. De start-up ontwikkelt een baanbrekende productietechnologie voor de mode-industrie op basis van biomaterialen zoals mycelium, ook wel paddenstoelenwortels genoemd. Door deze unieke aanpak creëert MycoTEX producten die minder energie, water en chemicaliën nodig hebben dan conventionele materialen zoals leer en textiel.
De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld en is tegelijkertijd traag in het bereiken van bredere systeemverandering. De noodzaak tot verduurzaming is dan ook enorm: de sector wordt gekenmerkt door overproductie, het gebruik van niet-duurzame grondstoffen zoals plastic en leer, overmatig gebruik van chemicaliën, een aanzienlijke hoeveelheid afval tijdens productie en na gebruik, en onnodige transportbewegingen.
Om op een duurzame manier aan de vraag te voldoen, moet er gekeken worden naar nieuwe productiemethoden en alternatieve materialen. MycoTEX heeft een baanbrekende productietechnologie ontwikkeld waarmee accessoires en kleding naadloos kunnen worden geproduceerd op basis van biomaterialen. Door deze innovatieve methode worden gebruikelijke stappen als het spinnen van garen, het knippen van stoffen en naaien van modeproducten overgeslagen. Producten worden namelijk direct in 3D vervaardigd, zonder stikwerk, geheel zonder afval en desgewenst zelfs op maat. De voordelen van deze methode zijn groot: er worden geen gevaarlijke chemicaliën en pesticiden gebruikt, de CO2 uitstoot en het waterverbruik liggen respectievelijk tot wel 50% en 70% lager en door lokaal te produceren is er weinig transport nodig.
Doorontwikkeling van materialen en productiemethode
Met deze eerste investering kan MycoTEX haar materialen en productiemethode verder ontwikkelen. Hiermee zal er worden toegewerkt naar een pilot collectie, die komend jaar uitgebracht dient te worden. In samenwerking met een ontwikkelingspartner zal de productiemethode uiteindelijk gepositioneerd worden als volwaardig alternatief voor bestaande technieken. Op deze manier streeft de onderneming ernaar de huidige productieketen te revolutionaliseren.
Aniela Hoitink, CEO van MycoTEX: “Door alleen op materiaalverbetering te focussen, kunnen we de mode-industrie niet volledig circulair maken. Dat lukt alleen als je ook de totale productieketen verandert. We hebben daarbij geen tijd te verliezen en zijn dan ook enorm blij dat ifund en ROM de durf en de visie hebben om disruptieve innovatie aan te jagen en we kijken erg uit naar onze samenwerking. ”
Foto: Uitreiking Tombstone door de Soestse wethouder Liesa van Aalst
Liesa van Aalst, wethouder Soest: “In Soest en Soesterberg zetten we ons als Global Goal gemeente op allerlei manieren in voor een duurzame samenleving. Ik ben dan ook heel trots op een innovatief bedrijf als MycoTEX dat zoekt naar een nieuwe manier om modeproducten te verduurzamen. Ik wens ze met deze investering alle succes toe. “
Over de ROM als investeerder
ROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept Fonds (HUL POC fonds) en het Participatiefonds. Het HUL POC fonds is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in MycoTEX gebeurt vanuit het HUL POC Fonds.
Over Stichting ifund als investeerder
Stichting ifund stimuleert de transitie naar een duurzame wereld door innovatieve ‘social enterprises’ verder te helpen. Stichting ifund financiert en ondersteunt ondernemers die zich richten op een duurzame en lokale voorziening van energie, voedsel, water, of grondstoffen.