Utrechtse ondernemer BikeFlip brengt duurzaam kinderfietsabonnement nu ook naar Amsterdam

Elke keer dat een kind uit zijn fiets is gegroeid, koop je een nieuwe: dat is in Nederland heel gewoon. Jaarlijks kopen Nederlanders bijna een miljoen nieuwe fietsen, waardoor er inmiddels maar liefst ruim vier miljoen ongebruikt in schuren en gemeentedepots staan, volgens een onderzoek van de ANWB. De Utrechtse start-up BikeFlip heeft daar iets iets op gevonden: een abonnement op refurbished kinderfietsen. De fietsen worden op de eigen werkplaats opgeknapt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zodat zij herintreden tot zinvol werk. En intussen maakt BikeFlip kinderen en ouders iedere maand blij met mooie, circulaire fietsen.

16 februari 2023 3 minuten

Circulair en dus duurzaam

In 2019 ontstond BikeFlip als studentenopdracht aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels maakt de spin-off een snelle groei door. BikeFlip’s abonnement op de kinderfiets verviervoudigde afgelopen jaar in Utrecht. Ook werd een startkapitaal van 430k opgehaald bij Stichting DOEN, ROM regio Utrecht en de Rabo Foundation. Daarmee is de tijd rijp om ook in Amsterdam ouder en kind blij te maken met circulaire kinderfietsen. BikeFlip heeft in 2022 meer dan 2000 fietsen ge-upcycled. Dit is een besparing van ongeveer 63 ton CO2, als deze fietsen nieuw hadden moeten worden geproduceerd. De startup is daarnaast bezig met het ontwikkelen van een spuitcabine waar ze de tweedehands fietsframes en onderdelen kunnen zandstralen en poedercoaten. Op deze manier worden de oude fietsen voorzien van een nieuw jasje en kunnen ze weer vele jaren mee.

Sociale projecten

Niet alleen het abonnementsmodel op de kinderfiets groeit. BikeFlip zet zich daarnaast actief in voor fietsstimulering van Nederlanders met een kleine portemonnee. Fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en daar wil het bedrijf iets aan doen. Met sociale projecten heeft de startup in 2022 meer dan 1500 mensen geholpen aan een betaalbare circulaire fiets: volwassenen en kinderen in Utrecht met een krappe beurs, Oekraïense vluchtelingen en ongedocumenteerden.

Bikeflip_uitbreiding_amsterdam

Mensen begeleiden naar betaald werk

Op de werkplaats van BikeFlip werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Onder toeziend oog van leermeesters worden zij begeleid naar betaald werk of, als dat een brug te ver is, naar zinvolle dagbesteding of vrijwilligerswerk. We creëren van een veilige en fijne plek, waar mensen zowel leren over fietstechniek als samenwerking. Die formule werkt goed. Momenteel worden via het leerwerkbedrijf en de werkplaats van BikeFlip 15 mensen via verschillende trajecten begeleidt: werkervaringstrajecten, BBL, vrijwilligerstrajecten en dagbesteding. Het afgelopen jaar zijn 11 mensen doorgestroomd naar betaald werk, vrijwilligerswerk en/of zinvolle dagbesteding bij BikeFlip zelf of elders in de fietsenbranche/techniek. Zo is een van oud-monteurs nu installateur van zonnepanelen.

Toekomst

BikeFlip heeft in Utrecht kunnen bewijzen dat ouders toegevoegde waarde zien in een abonnement op de refurbished kinderfiets. Dat heeft geresulteerd in een maandelijkse groei van 10 procent van het aantal uitstaande abonnementen. ROM Utrecht investeerde vorig jaar in het bedrijf, om verder te kunnen groeien. Een uitbreiding naar Amsterdam is nu een logische stap. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de wachtlijst die te vinden is op bikeflip.nl.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!